Project Description

Vožnja pod vplivom alkohola predstavlja enega izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometne nesreče. Zmanjšuje namreč naše sposobnosti sodelovanja v prometu, zaznavanja, predvidevanja, presoje, odločanja in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Že pri koncentraciji 0,5 promila alkohola v krvi se verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji. Pri vrednosti 1,1 promila alkohola v krvi pa se ta, v primerjavi s treznim voznikom, poveča za kar 8-krat.

Zavarovalnica Generali je prav z  namenom ozaveščanja o zgoraj navedenih dejstvih v letu 2018 oblikovala posebno virtualno doživetje imenovano »0,0 FURA«. Izkustveno doživetje vključuje sodoben način nazornega prikaza zmanjšanih psihofizičnih sposobnosti voznika, ki vozi pod vplivom alkohola. Na začetku tri minute trajajoče izkušnje ‘voznik’ vožnjo prične v treznem stanju, nato pa se stopnja njegove opitosti skozi čas povečuje. Med vožnjo na cesti srečuje tudi različne ovire, od vožnje v mraku, ovinkov, nasproti vozečih vozil, kolesarjev, pešcev in živali. Igralec tako preko virtualne izkušnje spozna, kako alkohol vpliva na njegove sposobnosti, ki jih potrebuje za varno vožnjo – vid, motorika, samo dojemanje.

Namen projekta je z različnimi preventivnimi aktivnostmi prispevati k večji ozaveščenosti ljudi glede odgovornega vedenja na cesti, še posebej o vožnji pod vplivom alkohola. Vložek, trud in energija vloženi v akcijo so poplačani z uspešno preprečitvijo eno same prometno nesrečo, ki se zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola oziroma njeno žrtev.

GENERALI zavarovalnica

0
promila alkohola v krvi podvoji verjetnost prometne nesreče