Project Description

V Novartisu v Sloveniji so v času pandemije začeli proizvajati razkuževalno sredstvo, namenjeno donacijam lokalnim skupnostim

Na mengeški lokaciji Novartisa v Sloveniji so že ob začetku pandemije, ko so se v državi pojavile težave s pomanjkanjem zaščitnih sredstev in razkužil, vzpostavili proizvodnjo razkuževalnega sredstva. Projekt je bil plod hitrega odziva in odličnega sodelovanja ekip različnih Novartisovih enot v Slovenji, ki so v izjemno kratkem času vzpostavile proizvodnjo, zagotovile primerno embalažo in poskrbele za polnjenje ter distribucijo razkužil. Vse to poleg rednega dela, s katerim še naprej zagotavljajo izjemno pomembno nemoteno dobavo nujno potrebnih zdravil.

Do tega trenutka so 70 zdravstvenim ustanovam, domovom za starejše in lokalnim skupnostim po vsej Sloveniji podarili več kot 17800 litrov tega ključnega sredstva za preprečevanje širjenja okužb.

Ideja, da sami proizvajajo razkuževalno sredstvo za namen donacij lokalnim skupnostim, je bila tudi povod za obisk predsednika republike Boruta Pahorja, ki je ob obisku na njihovi lokaciji v Mengšu povedal: »Eden izmed razlogov mojega obiska je družbena odgovornost Novartisa v Sloveniji, ki v času pandemije med drugim pomaga organizacijam po Sloveniji z donacijami razkuževalnega sredstva. V času pandemije sem že večkrat izrekel priznanje vsem, ki v teh časih neutrudno opravljajo svoje delo. Zato izrekam zahvalo tudi zaposlenim v Novartisu v Sloveniji. Trenutno so namreč vse oči po svetu uprte tudi v farmacevtsko industrijo, saj ima ta izjemno vlogo pri razvoju potencialnega zdravila za novi koronavirus. Ne smemo pa pozabiti, da hkrati še vedno nemoteno proizvajajo in dobavljajo zdravila, ki so za številne bolnike po svetu življenjskega pomena. Zavezanost Novartisa k skrbi za zaposlene in k podpori lokalnim skupnostim odraža kulturo in vrednote podjetja, ki so v času krize posebej pomembne. To predanost sem začutil tudi ob današnjem obisku, ko sem imel priložnost srečati nekaj zaposlenih in pobliže spoznati njihovo delo. V imenu državljank in državljanov se zahvaljujem tudi Novartisovi finančni in materialni pomoči, ki smo je deležni v Sloveniji. Prepričan sem, da bomo s sodelovanjem, povezovanjem in medsebojno pomočjo premagali tudi to krizo.«

Novartis tudi v teh izrednih časih uresničuje svoje poslanstvo – skrb za bolnike – ter s sprejetimi ukrepi za varovanje zdravja zaposlenih zagotavlja stabilno ponudbo in pravočasno oskrbo z zdravili. Ob tem pa vračajo družbi na različne načine, poleg že omenjenih donacij razkužilnega sredstva.

  • Z ustanovitvijo globalnega sklada v vrednosti 20 milijonov ameriških dolarjev je Novartis v soočanju s krizo podprl skupnosti po vsem svetu. V Sloveniji so 500.000 ameriških dolarjev iz sklada namenil Rdečemu križu Slovenije in Zvezi prijateljev mladine Slovenije.
  • Učencem iz socialno ogroženih družin so podarili računalnike z vso potrebno programsko opremo, da bi jim bile v času pandemije covida-19 zagotovljene enake možnosti pri pouku na daljavo. Z donacijo so pomagali petim družinam v Lendavi, Ljubljani, Domžalah in na Prevaljah.
  • Novartis se je zavezal, da bo na globalni ravni podaril do 130 milijonov odmerkov hidroksiklorokina za podporo odgovoru na pandemijo, in to zdravilo smo prejeli tudi Sloveniji. Prvi odmerki so že bili dobavljeni Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana, kjer je na voljo za zdravljenje bolnikov po slovenskih bolnišnicah, v katerih zdravijo bolnike s covidom-19.
  • Poleg tega se je Novartis pridružil dvema ključnima medpanožnima raziskovalnima pobudama – pobudi za pospešen razvoj zdravil in diagnostike proti covidu-19 (Therapeutics Accelerator), ki jo podpirajo Fundacija Billa in Melinde Gates, Wellcome in Mastercard, ter partnerstvu, ki ga organizira Pobuda za inovativna zdravila (Innovative Medicines Initiative). Novartis ločeno podpira tudi s covidom-19 povezana klinična preskušanja več Novartisovih zdravil.
  • Sandoz, Novartisova divizija za generična in podobna biološka zdravila, je bila prva družba, ki se je že na začetku pandemije zavezala, da ohrani stabilne cene za košarico osnovnih zdravil, ki bi lahko pomagala pri zdravljenju bolnikov s covidom-19.

Več informacij o odzivu Novartisa na pandemijo najdete na spletnih straneh https://www.lek.si/sl/o-nas/za-medije/covid-19/ in https://www.novartis.com/coronavirus.

Novartis