Project Description

Časi se spreminjajo, pravljice za lahko noč pa ostajajo zvest spremljevalec odraščanja. Ker dandanes staršem velikokrat primanjkuje časa za branje pravljic, babice in dedki pa živijo daleč, so v A1 Slovenija, v sodelovanju z Domovi starejših občanov ter sodobnimi slovenskimi pravljičarji, posneli zvočne pravljice, ki povezujejo vse generacije.

Lahkonočnice so dolgoročen medgeneracijski projekt. Najmlajšim nepozabne pravljice spodbujajo domišljijo, jim pomagajo razvijati empatijo, utrjevati samozavest ter spoznavati družbene norme in vrednote. Dnevna branja pa starostnikom ne pomagajo krepiti le njihovih kognitivnih sposobnosti, temveč jim preko sodobne tehnologije ponujajo tudi stik z najmlajšimi in njihovimi starši, zato se znova počutijo koristne in cenjene.

Lahkonočnice so od začetka projekta decembra 2016 do danes večkrat zaživele tudi izven spletnega mesta. V sodelovanju s Prvim programom Radia Slovenija so v oddaji »Lahko noč, otroci!« otroke učili strpnosti in sprejemanja drugačnosti.

V času, ko smo vedno pogosteje v stiku z drugačnostjo, moramo strpnosti učiti že od malih nog. Zato so v A1 Slovenija ustvarili pravljice, ki pomagajo razumeti, spoštovati in sprejemati druge etnične skupnosti, nacionalno poreklo, spol, jezik in ekonomski položaj. Projekt je podpiralo tudi Društvo Humanitas.

Nepogrešljiv del pravljic so tudi čudovite ilustracije, ki jih za projekt Lahkonočnice ustvarjajo nadarjeni mlajši ilustratorji. Nekatere so v božičnem času postavili na ogled v obliki razstave v svetlobnih vitrinah v centru Ljubljane. Trenutna zbirka 111 zvočnih pravljic omogoča številnim staršem in otrokom v Sloveniji in izven njenih meja brezplačno poslušanje Lahkonočnic kadarkoli in kjerkoli.

Lahkonočnice so dostopne TUKAJ.

A1

0
zvočnih pravljic
0
poslušanj pravljic
0
pripovedovalcev in bralcev zgodb
0
pravljičarjev in ilustratorjev