Project Description

Kronični bolniki – ljudje z vnetnimi revmatizmi, luskavico, hidradenitis suppurativa, kronično vnetno črevesno boleznijo in Parkinsonovo boleznijo, se dnevno soočajo z velikim bremenom bolezni, ki ji morajo prilagoditi celoten življenjski slog. Hkrati se soočajo tudi s stigmo, strahovi, napačnim razumevanjem okolice in potrebo po ljudeh, ki razumejo njihovo stisko.

Podjetje AbbVie se je odločilo soočiti z zgornjimi izzivi in nanje odgovorilo z razvojem programa podpore Mirka. Cilj programa je z inovativnimi rešitvami izboljšati standarde oskrbe bolnikov. Gre za podporni program za paciente, ki pridobijo dostop do osebnega svetovalca. Ta se z njimi na individualni ravni dogovori o načinu in pogostosti komunikacije. To pomeni, da se vsakemu bolniku ponudi prilagojen program v obliki, ki mu najbolj ustreza. Bolnik lahko tudi izbira med več načini podpore in/ali kombinacijo le-teh: osebni svetovalec prek telefona, SMS opomniki, e-pošta, tiskovine. Podani nasveti, ki jih bolnik pridobi so ne-medicinske narave oz. ne posegajo v navodila in odločitve zdravstvenih delavcev.

Tematike projekta se dotikajo najpomembnejših informacij o naravi bolezni, pravilnem shranjevanju in uporabi predpisanega zdravila, soočanju z bremenom bolezni in podpori, ki jo lahko dobi v svojem socialnem okolju. Še zlasti je pomembna spodbuda za natančno upoštevanje zdravnikovih navodil. Program je za bolnika in zdravstveni sistem povsem brezplačen in prostovoljen, prav tako lahko bolnik iz programa kadarkoli tudi izstopi. Med številnimi pomembnimi elementi programa je definitivno potrebno izpostaviti,  da ta omogoča poročanje sumov na neželene učinke, k čimer je zavezan tudi osebni svetovalec. To posredno vpliva na dodatno povečanje kakovosti in varnosti zdravil, doprinaša pa tudi k razbremenitvi zdravstvenega osebja in javnega sistema nasploh.